Schab jest jedną z najpopularniejszych potraw polskiej kuchni. Oprócz tradycyjnych schabowych ze schabu możemy jednak przygotować także wiele innych, smacznych i zdrowych dań. Należy do nich chociażby schab duszony w warzywach, który świetnie sprawdzi się na zdrowy i lekkostrawny obiad dla całej rodziny. Jego przygotowanie jest proste i szybkie oraz nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Dodatek duszonych warzyw do mięsa sprawia z kolei, że będzie to danie idealne dla osób na diecie.
Jak wybrać odpowiedni kawałek schabu?
Schab to niewątpliwy król polskiej kuchni i jedno z najpopularniejszych mięs, które goszczą na naszych stołach. Schab można przygotować na wiele różnych sposobów, które pozwolą na nowo odkryć jego smak. Aby mięso wyszło jak najlepsze, należy jednak poświęcić nieco uwagi jego wyborowi w sklepie oraz wiedzieć, jak je prawidłowo przygotowywać. Dobrej jakości schab, który po usmażeniu, upieczeniu lub ugotowaniu będzie soczysty i miękki, powinien posiadać nieznaczne przyrosty tłuszczyku oraz równomiernie rozłożone żyłki tłuszczu. To on odpowiada bowiem za nawilżenie mięsa podczas obróbki cieplnej oraz zapewnia mu soczystość i kruchość.
Najlepszym wyborem jest część schabu od strony karczku, gdyż jest delikatniejsza. Poznamy ją po nieco ciemniejszym zabarwieniu i subtelnej strukturze. Należy z kolei wystrzegać się zbyt bladych kawałków schabu, gdyż takie mięso zazwyczaj będzie twarde i jałowe w środku po przygotowaniu. Bardzo istotne jest także przestrzeganie zasad przygotowywania schabu – jest to bowiem dość delikatne mięso, które nie wymaga długiego procesu obróbki cieplnej. Najkorzystniej jest lekko obsmażyć schab na patelni tak, aby pory mięsa się zamknęły, a następnie kontynuować jego duszenie w sosie warzywnym.
Prosty i szybki przepis na schab duszony w warzywach
Jednym z najlepszych sposobów na przygotowanie smakowitego schabu jest jego duszenie w warzywach. Aby przygotować to smaczne i zdrowe danie, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: 600 g dobrej jakości schabu bez kości, 450 g ziemniaków, 1 paprykę czerwoną i 1 zieloną, 5 marchewek, 1 cebulę oraz pozostałe dodatki: sól, pieprz, olej, masło, gotowy sos czosnkowo-cebulowy oraz tymianek. W pierwszym kroku dokładnie myjemy schab i osuszamy go z nadmiaru wody. Rozłożone na talerzu mięso dokładnie smarujemy sosem czosnkowo-cebulowym i doprawiamy do smaku przyprawami. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby mięso dobrze się zamarynowało.
Następnego dnia dokładnie myjemy i kroimy warzywa – paprykę w paski, marchewkę w talarki a ziemniaki w ćwiartki. Następnie podsmażamy zamarynowane mięso na patelni, zalewamy je ok. 300 ml wody i gotujemy pod przykryciem przez 0,5 h. Po upływie tego czasu dorzucamy do schabu warzywa i dusimy całość przez kolejny kwadrans. Pod koniec gotowania dodajemy masło i dokładnie mieszamy potrawę. Gotowy schab duszony w warzywach podajemy wraz z porcją sosu i warzyw. Danie to świetnie sprawdzi się na samodzielny obiad bez innych dodatków.