Bardzo często można spotkać się z różnego rodzaju dywagacjami na temat wpływu nauki na sposób życia. Rzadko jednak spogląda się na ten aspekt z innej perspektywy. Jest nią np. zdrowie. Warto wiedzieć w jaki sposób uczenie się oddziałuje na organizm ludzki. Poniżej rozwinięcie tej kwestii.
Uczenie się a długość życia
Badacze z Londyńskiego Uniwersytetu dowiedli, że nauka wydłuża życie człowieka. Na podstawie ich badań wynika, że osoby, które mniej się uczą, szybciej się starzeją. Te osoby, które cały czas stykają się z procesem uczenia się są o wiele młodsze, biorąc pod uwagę zegar biologiczny. Fakty te pozyskano dzięki zbadaniu fragmentów ludzkich chromosomów, które odpowiadają za starzenie się organizmu. U badanych osób te, które uczyły się znacznie więcej fragmenty chromosomów były znacznie dłuższe. Im dłuższe te chromosomy, tym lepsze zdrowie i wydłużenie życia. Im szybciej człowiek zacznie się uczyć, tym wolniej będzie się starzał.
Istotnym faktem jest to, że nauka czytania ma także ogromne oddziaływanie na ludzki mózg. Doprowadza ona do stworzenia całkowicie nowego obszaru w mózgu, który odpowiada za umiejętność czytania. Dzięki temu wiadomo, że proces uczenia się jest w stanie tworzyć nowe, aktywne obszary w mózgu człowieka.
Pozostałe istotne fakty
Badacze udowodnili także, że nauka oddziałuje na samopoczucie człowieka oraz stan organizmu. W trakcie nauki dochodzi do obniżenia poczucia stresu. Pełne skupienie się na uczeniu się wprowadza ciało w podobny stan, jaki uzyskuje się za pośrednictwem medytacji. Ucząc się człowiek się uspokaja, serce normuje swoją działalność, krew wolniej płynie, a mięśnie wydają się być bardziej rozluźnione. Nauka odpręża całe ciało i koi nerwy. Redukcja poziomu kortyzolu pojawiającego się w sytuacji stresowej działa relaksująco na organizm.
Wszystkie te fakty opierają się na rozsądnym podejściu do uczenia się. Wszelkie zachowania wychodzące ponad normę, a więc nadmierne ambicje i pracoholizm mogą skutkować poważnymi uszkodzeniami zdrowia. Mowa tutaj o chorobie serca, nadciśnieniu czy chorobach układu pokarmowego.