Cukinia jest jednym z najpopularniejszych warzyw, które królują na polskich stołach w okresie letnim. Z powodzeniem możemy po nią sięgać przez okrągły rok, a w przechowywaniu tych warzyw na jesień i zimę pomocne okaże się ich grillowanie. Grillowana cukinia może zostać zamknięta w słoikach lub wykorzystana od razu po zdjęciu z rusztu – na jej bazie można przygotować m. in. smaczną sałatkę z sosem musztardowo-chrzanowym oraz wiele innych, ciekawych i pożywnych potraw.
Dlaczego warto przygotować grillowaną cukinię?
Cukinia jest jednym z najpopularniejszych warzyw, po które chętnie sięgamy zarówno w postaci gotowanej i smażonej, jak i grillowanej. Cukinia grillowana to bardzo aromatyczna potrawa, która charakteryzuje się niską kalorycznością oraz doskonałymi właściwościami odżywczymi. W jej składzie znajdują się cenne witaminy (m. in. A, C, K oraz witaminy z grupy B), minerały (cynk, fosfor, magnez, potas i mangan) oraz wiele innych wartościowych składników odżywczych, które wywierają bardzo pozytywny wpływ zarówno na nasze zdrowie, jak i samopoczucie.
Cukinia grillowana jest bardzo prostym w przygotowaniu i pysznym daniem, które pozwala nadać temu delikatnemu w smaku warzywu bardziej wyrazistego smaku i aromatu oraz cieszyć się jego intensywnym, ziołowym smakiem także w chłodniejsze dni. Grillowana cukinia świetnie smakuje z dodatkiem sera feta, a na jej bazie można przygotowywać wiele różnych potraw. Możemy ją przygotować zarówno w domu, na specjalnej patelni grillowej, jak i na świeżym powietrzu, na ogrodowym grillu. Przed przystąpieniem do grillowania, należy przygotować zalewę ziołową, która nada warzywu smaku i aromatu i przygotuje je do grillowania.
Jak prawidłowo grillować cukinię?
Marynata do grillowanej cukinii powstaje na bazie sosu sojowego, czosnku świeżego lub granulowanego oraz oleju roślinnego np. rzepakowego lub oliwy z oliwek. Niezbędnym dodatkiem są także aromatyczne przyprawy takie, jak np. słodka i pikantna papryka, tymianek, oregano, pieprz ziołowy, bazylia, zioła prowansalskie oraz wiele innych, dopasowanych do naszych osobistych preferencji. Grillowana cukinia jest bardzo prosta w przygotowaniu. W pierwszej kolejności należy wybrać odpowiedniej jakości warzywa – na grill najlepiej nadają się bowiem młode, niewielkich rozmiarów cukinie, które są pozbawione gniazd nasiennych.
Cukinie należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą oraz pokroić w poprzek, w cienkie krążki lub wzdłuż w wydłużone plastry. W niewielkiej misce umieszczamy przygotowaną wcześniej marynatę z ziołami i wkładamy do niej plastry cukinii, moczymy przez ok. pół godziny, aby warzywa dokładnie przeszły aromatem zalewy, a następnie przekładamy na rozgrzany gill lub patelnię. Grillujemy z obu stron aż warzywo się zarumieni i odkładamy na stronę. Tak przygotowana grillowana cukinia może zostać zawekowana w zalewie z przeznaczeniem na chłodniejsze miesiące lub wykorzystana od razu np. w smakowitej sałatce – przepis na jedną z nich znaleźć można na stronie: https://szefsmaku.pl/grillowana-cukinia-w-sosie-musztardowo-chrzanowym/.