Podczas zakupów coraz częściej natykamy się na napisy „zdrowa żywność”, „żywność ekologiczna”, „produkty bio”. Mają one sugerować konsumentowi, że tak oznaczone produkty są zdrowsze i lepszej jakości. Okazuje się, że nie zawsze wygląda to tak różowo – przepisy prawne nie regulują bowiem kwestii stosowania oznaczenia „zdrowa żywność” – każdy producent może więc określić w ten sposób swoje produkty, bez względu na to, czy są one wartościowe, czy też nie. Zupełnie inaczej sytuacja przedstawia się natomiast w przypadku produktów ekologicznych i biologicznych, które oferuje każdy profesjonalny sklep z żywnością ekologiczną.
Zdrowa żywność, czyli jaka? Co warto o niej wiedzieć?
Rosnąca świadomość konsumencka sprawiła, że dostęp do zdrowej żywności staje się coraz powszechniejszy. Jej ogromna popularność, którą obserwujemy w ostatnich latach, niesie jednak za sobą pewne niebezpieczeństwo. Jako że przepisy prawne nie regulują kwestii stosowania pojęcia zdrowej żywności przez producentów artykułów spożywczych, każdy może w ten sposób oznaczyć swoje produkty oraz sugerować konsumentom, że sięgając po nie, kupują artykuły lepszej jakości, zdrowsze i bardziej naturalne od innych. Niestety, często jest to tylko i wyłącznie chwyt marketingowy.
Z tego powodu, zdrową żywność warto kupować wyłącznie ze sprawdzonych źródeł – każdy dbający o swoją reputację sklep z żywnością ekologiczną dba, aby oferować klientom produkty najwyższej jakości, o sprawdzonym oraz potwierdzonym pochodzeniu. W ramach zdrowej żywności znajdziemy produkty określane mianem ekologicznych i biologicznych. Pojęcia są bardzo często stosowane zamiennie i ogólnie pojmowane jako synonim zdrowej żywności. Czy produkty ekologiczne to to samo, co żywność biologiczna?
Produkty ekologiczne a żywność biologiczna – co je łączy, a co różni?
W przypadku produktów ekologicznych i biologicznych na szczęście nie istnieje problem braku regulacji prawnych tak, jak ma to miejsce w przypadku zdrowej żywności. Według prawa unijnego, producent może oznaczyć swoje artykuły spożywcze jako „bio” lub „eko” pod określonym warunkiem – kiedy będą w co najmniej 95% wyprodukowane metodami ekologicznymi. Kontrolom podlegają nie tylko same gotowe produkty, ale także sposób ich wytwarzania, miejsce produkcji, stosowane metody upraw i wiele innych. W przypadku upraw ekologicznych bardzo istotne są także parametry ziemi, na której są one prowadzone – gleby muszą być czyste, pozbawione związków ołowiu, a same uprawy zlokalizowane w odpowiedniej odległości od dróg, fabryk i obszarów przemysłowych.
Robiąc zakupy w supermarkecie, na opakowaniach produktów znajdziemy takie słówka, jak „bio”, „eko” oraz „organic”. Wszystkie oznaczają dokładnie to samo – wysokiej jakości naturalną żywność wytwarzaną w zgodzie z przepisami unijnymi oraz posiadającą odpowiednie certyfikaty potwierdzające jej wysokie walory zdrowotne. Produkty ekologiczne i biologiczne poznamy także po charakterystycznym symbolu zielonego listka z zarysem wykonanym z unijnych gwiazdek. Kupić je możemy zarówno stacjonarnie w dobrze zaopatrzonych supermarketach, na dziale ze zdrową żywnością, jak i online – wysokiej jakości certyfikowanej żywności dostarcza sklep z żywnością ekologiczną.