To, co jemy wpływa na to jak się czujemy oraz jak wyglądamy. Jest to widoczne patrząc na paznokcie, stan skóry czy też włosy. Żywność dodaje energii, wpływa na pracę mózgu oraz procesy pamięciowe i koncentracyjne. Należy pamiętać, że wyróżnia się dwa rodzaje żywności – przetworzona i nieprzetworzona. Ta pierwsza jest niekorzystna dla zdrowia, gdyż nie posiada żadnych składników odżywczych, jest pełna pustych kalorii i sztucznych barwników. Współcześnie bardzo popularne stało się jedzenie ekologiczne. Coraz więcej osób zaczyna zwracać uwagę na to co je, jaki jest skład kupowanych produktów oraz jakiej są jakości.
Żywność ekologiczna – podstawowe informacje
Żywność ekologiczna jest dedykowana osobom, chcącym racjonalnie się odżywiać i dbać o własne zdrowie. Dostarczanie sobie zdrowego jedzenia jest okazaniem szacunku dla samego siebie i własnego samopoczucia. Żywność pełna sztucznych dodatków, antybiotyków i barwników jest bardzo niekorzystna dla zdrowia człowieka. W opozycji do niej stanęła żywność ekologiczna. Są to te produkty, które wytwarzane są w systemie gospodarstwa ekologicznego, a więc w takim, w którym nie spotka się żadnych nawozów sztucznych, pestycydów, regulatorów i innych dodatków.
Sytuacje, w których żywność otrzymuje miano ekologicznej
By dany produkt został okrzyknięty mianem ekologicznej musi spełniać kilka kryteriów. Jego uprawa musi być pod nadzorem jednostki certyfikującej z uprawnieniami jakie zostały nadane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do hodowli i uprawy nie mogą być wykorzystywane żadne syntetyczne substancje chemiczne. Wszystko odbyć się musi przy obecności naturalnych składników i minerałów, bez żadnych antybiotyków i hormonów. Zwierzęta dedykowane do uboju powinny być hodowane w odpowiednich warunkach fitosanitarnych z dostępem do pastwisk. Są karmione ekologiczną karmą wolną od różnych sztucznych dodatków. Wszystkie produkty roślinne uprawiane są przy użyciu naturalnych nawozów i biologicznych metod niwelowania szkodników. Uprawa ekologicznej żywności jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia zwierząt i nie jest szkodliwa dla środowiska. Jest ona produkowana w zgodzie z naturą i szacunkiem dla zdrowia.
Żywność eko – bezpieczna dla zdrowia
Żywność ekologiczna jest żywnością naturalną, a więc bezpieczną dla człowieka, bogatą w substancje odżywcze takie jak białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy oraz makroelementy. Żywność oznaczona znakiem „bio” jest bardziej wartościowa od innych rodzajów.
Miejsca z produktami eko – sklep ze zdrową żywnością
Miejscem, w którym kupić można zdrowe i nieprzetworzone produkty jest między innymi sklep ze zdrową żywnością, w którym dostaniemy żywność prosto od zaufanych producentów żywności ekologicznej. Dobrej jakości produkty otrzymamy również na targach czy też bazarach, na których handlują sami producenci. Coraz częściej w wielu supermarketach znajdują się osobno wyznaczone stoiska, w których znajdują się produkty ekologiczne. Ponadto w sieci działa wiele sklepów internetowych, zajmujących się sprzedażą tego typu żywności.